Strona główna

Ketoza u krów, co to jest? Jak sobie radzić?

Ketoza u krów- co to jest? Jak sobie radzić? Stosowanie gliceryny, glikolu propylenowego, dekstrozy, propionianu sodu.

Podstawowym, niezbędnym składnikiem odżywczym dostarczanym z dawką pokarmową dla wszystkich zwierząt jest energia. U zwierząt przeżuwających szlaki jej przemian są inne niż u zwierząt monogastrycznych, co jest wynikiem zupełnie oryginalnego, odmiennego sposobu jej pozyskiwania ze składników diety. W przedżołądkach (żwaczu) z reguły większa część naturalnych źródeł energii zawartych w paszach – węglowodanów – ulega przefermentowaniu przez bakterie do krótko łańcuchowych (lotnych) kwasów tłuszczowych (przed wszystkim octowego, propionowego i masłowego), które po wchłonięciu do krwiobiegu bezpośrednio z treści żwacza stanowią główną formę dostarczania energii. Natomiast dla przeżuwaczy wchłaniane z jelit glukoza i kwasy tłuszczowe odgrywają drugoplanową rolę w pokrywaniu potrzeb energetycznych. Jest to następstwem ewolucyjnego przystosowania się tej grupy zwierząt do korzystania z pasz roślinnych jako jedynego pokarmu (można by powiedzieć są one najbardziej wyspecjalizowanymi bezwzględnymi roślinożercami), rodząc jednak oprócz oczywistych korzyści (pokarm roślinny jest wszechobecny, a więc łatwy do pozyskania) także pewne negatywne skutki. Jednym z nich jest stałe, a w niektórych etapach życia bardzo nasilone, zagrożenie ketozą.

Bezpośrednim powodem tego schorzenia jest nadmierny wzrost koncentracji we krwi ciał ketonowych. Należą do nich: kwas betahydroksymałowy, kwas acetooctowy i aceton, przy czym ten pierwszy związek jest najważniejszy. Przyczynami pojawienia się zbyt dużej ilości ciał ketonowych jest niewystarczająca ilość glukozy dostępnej dla wątroby. Wynika ona po pierwsze z ze zbyt małego dopływu tego cukru z przewodu pokarmowego (jelit), niewystarczającej ilości produkcji z procesu glukoneogenezy i marginalnych zapasów w postaci glikogenu. Z drugiej strony – z czasowego nadmiaru kwasów tłuszczowych pojawiających się w hepatocytach. W sytuacji ilości glukozy na niewystarczającym poziomie do pełnego spalenia kwasów tłuszczowych w cyklu Krebsa – pojawiają się swoistego rodzaju niedopałki niecałkowitej oksydacji w postaci ciał ketonowych (normalnie spalanych do CO2 i H2O)

U wysokowydajnych krów mlecznych mamy do czynienia z dwoma rodzajami ketozy:

typu II, charakterystycznej dla okresu około wycieleniowego, związanej przede wszystkim z nadmierną mobilizacją tkanki tłuszczowej (wątroba jest niejako „zalewana” kwasami tłuszczowymi, co często kończy się obok ketozy także jej stłuszczeniem),  jako wyniku wywołującego depresję pobrania pasz stresu związanego z porodem i następczego zbyt wysokiego ujemnego bilansu energii;

typu I, tzw. spontanicznej, występującej w późniejszych fazach laktacji, której główną przyczyną jest niedobór glukozy (za mało dostępnej skrobi w dawce pokarmowej, zbyt małe pobranie suchej masy).

Znając przyczyny obu rodzajów ketozy, w celu przeciwdziałania jej wystąpieniu należy:

  • unikać zapasania krów w okresie zasuszenia (ocena BCS w momencie zasuszenie 3,5) → krowa tłusta = wyraźnie gorsze wyjadanie dawki po wycieleniu = większa mobilizacja tłuszczu = większe zagrożenie ketozą typu II)
  • dbać o zbilansowanie i wysokie pobranie dawki pokarmowej dla krów w laktacji, szczególnie zaraz po wycieleniu (tzw. „fresh cow”) → większe pobranie suchej masy = większy dopływ glukozy i naturalnych związków wykorzystywanych do glukoneogenezy = więcej glukozy dla wątroby
  • stosować specjale dodatki „antyketozowe” zawierające związki glukoplastyczne wykorzystywane w procesie glukoneogenezy, poprawiające smakowitość dawki pokarmowej oraz chroniące wątrobę przed skutkami nadmiernej mobilizacji tłuszczu z tkanki zapasowej.

Preparaty Ketocure oraz Energymax Vit albo Mega Energia należą do tej grupy dodatków skutecznie wspomagających organizm krowy mlecznej w walce z ketozą.
            

W ich skład, w zależności od rodzaju specyfiku wchodzi:

  • Gliceryna, której skuteczność jako związku poprawiającego smakowitość i spoistość TMR-u, źródła energii na poziomie żwacz oraz częściowo promotora glukozy została dowiedziona,
  • Glikol propylenowy – substancję o uznanych cechach związku glukoplastycznego,
  • Niacyna – związek chroniący komórki wątroby przed stłuszczeniem i innymi uszkodzeniami
  • Witamina E i selen – przeciwdziałające zjawisku niekontrolowanego utleniania kwasów tłuszczowych z wydzieleniem super reaktywnych i super szkodliwych wolnych rodników (tzw. stres oksydacyjny związany także z mobilizacją tkanki tłuszczowej)
  • grupa mikroelementów (m.in. cynk, miedź) i witamin wykorzystywanych przez organizm do neutralizacji bezpośrednich i pośrednich następstw ketozy
  • propionian sodu stanowi doskonałe źródło łatwo dostępnej i bezpiecznej energii dla krów
  • dekstroza zmniejsza zapotrzebowanie na metabolizm tłuszczów; zapobiega ketozie przez zwiększenie glikogenu w wątrobie
Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Dbamy o Twoją prywatność

Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.

Zarządzaj cookies

Niezbędne pliki cookie

Korzystanie przez nas z niezbędnych plików cookie jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Pliki te są instalowane w szczególności na potrzeby zapamiętywania sesji logowania lub wypełniania formularzy, a także w celach związanych ustawieniem opcji prywatności.

Analityczne pliki cookie

Analityczne pliki cookie umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt i ruchu w naszym serwisie. Pomagają nam ustalić które strony są bardziej, a które mniej popularne, i zrozumieć, jak użytkownicy poruszają się po stronie. Dzięki temu możemy badać statystki i poprawiać wydajność naszej witryny. Informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane, nie mają więc na celu ustalenia Twojej tożsamości. Jeżeli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć kiedy odwiedziłeś naszą stronę internetową

Funkcjonalne pliki cookie

Funkcjonalne pliki cookie zapamiętują i dostosowują stronę do Twoich wyborów, np. preferencji językowych. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o niezbędnych i funkcjonalnych plikach cookie, jednak spowoduje to, że niektóre części witryny mogą nie działać prawidłowo.

Reklamowe pliki cookie

Reklamowe pliki cookie pozwalają na dopasowanie wyświetlanych treści reklamowych do Twoich zainteresowań, nie tylko na naszej witrynie, ale też poza nią. Mogą być instalowane przez partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Na podstawie informacji z tych plików cookie i aktywności w innych serwisach jest budowany Twój profil zainteresowań. Reklamowe cookies nie przechowują bezpośrednio Twoich danych osobowych, ale identyfikują Twoje przeglądarki internetowe i sprzęt. Jeżeli nie zezwolisz na stosowanie tych plików cookie, dalej będziemy mogli wyświetlać Ci reklamy, jednak nie będą one dopasowane do Twoich preferencji. Zobacz jak Google używa tych danych. Możesz zrezygnować ze wszystkich spersonalizowanych reklam w ustawieniach reklam, lub z wybranych firm na stronie www.aboutads.info.

Powered by eBiznes.pl